Ik heb ook meegekeken op het internet naar de live-webcast die vanuit Geneve werd uitgezonden.
Sommige hadden gehoopt dat de wetenschappers die experimenteren met de peperdure Large Hadron Collider (LHC), zouden kunnen aankondigen dat ze eindelijk het Higgs boson ontdekt hadden.
Maar het heeft (nog) niet mogen zijn.
De rijzende ster aan de CERN-hemel, Fabiola Gianotti (hierboven op de foto), liet weten dat het lang gezochte deeltje nog niet met zekerheid gevonden is.
Ze zijn het Higgs-deeltje zeer dicht op het spoor, maar helemaal hebben ze het nog niet te pakken. Dat zal volgens Fabiola iets voor 2012 zijn. Dat hopen ze toch bij CERN.
Maar wat is nu toch dat fameuze Higgs-boson dat al miljarden aan researchbudgetten verslonden heeft?
Waarom is het zó belangrijk dat het door sommigen ook “the God-particle”, het God-deeltje wordt genoemd?
Dat is niet eenvoudig uit te leggen, maar ik ga toch een poging wagen.
Alle deeltjes hebben massa. Ook de elementaire bouwstenen van de materie: de protonen, elektronen, neutronen,…
Maar waar komt die massa vandaan?
Volgens het zogenaamde standaardmodel van de materie is het Higgs-deeltje, het deeltje dat voor de massa van alle andere materiedeeltjes zorgt.
Aan de hand van dat standaardmodel van de materie, kon de Britse natuurkundige Peter Higgs in de zestiger jaren van de vorige eeuw, de eigenschappen van dat massaverwekkend deeltje berekenen en beschrijven.
Maar dan moest het ook bestaan. En men vindt (vond?) het maar niet.
En mocht het ook in 2012 niet gevonden worden, dan wordt de twijfel aan de geldigheid van het standaardmodel van de materie groot.
En als het standaardmodel van de materie, dat al 50 jaar lang zijn deugdelijkheid bewezen heeft, toch een fundamenteel gebrek vertoont, door het niet-bestaan van het voorspelde Higgs-deeltje, dan staat de wetenschap weer op zijn kop.
2011-2012: neutrino’s sneller dan licht, geen Higgs boson te vinden: wordt het begin van de 21ste eeuw misschien de periode van nieuwe wetenschapsparadigma’s?
Of komt alles toch weer op zijn oude vertrouwde pootjes terecht?
We zullen zien.
Spannende tijden voor wetenschappers en geïnteresseerden…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten