maandag 6 juli 2009

Het Vinne en Zoutleeuw: prachtig!

Ondanks het drukkend warme weer hebben we gisteren toch een wandelingske van een 12-tal km gemaakt.
We zijn niet heel dicht bij de deur gebleven.
We hebben ons verplaatst naar Zoutleeuw in Vlaams-Brabant.
Toch een 35 km van Romershoven af.
Maar het loonde echt de moeite.
De wandeling georganiseerd door de Zoutleeuwse wandelclub Halewijn liep voor een groot deel door het natuurreservaat Het Vinne.

Het werd één van de mooiste natuurwandelingen die we ooit maakten.
Het Vinne is een uniek wandel- en recreatiegebied. De ongerepte schoonheid van dit gebied wordt, volgens mij, nergens in Vlaanderen geëvenaard.
Via vlonderpaden wandel je over het meer tussen een zeer rijke fauna en flora: kikkers, libellen, eenden, reigers, rietkragen, lisse, dotterbloemen, zeggesoorten…

En toch is dit maar heel recent weer mogelijk.
Tot een vijftal jaar geleden werden de oude turfputten die nu opnieuw het Vinne-meer vormen, kunstmatig droog gehouden omwille van de populierenplantages.
De beslissing om die plantages te kappen en het oude meer weer te laten volstromen heeft ervoor gezorgd dat dit waardevol natuurgebied zich langzaam in zijn oorspronkelijke toestand kan herstellen.
En dat wij er prachtig kunnen wandelen.
Wie meer wil weten over de ecologie, de geologie en de historiek van Het Vinne, kan op de site van Natuurpunt Zuid-Oost Brabant terecht.

Dat Het Vinne (“het ven”) oorspronkelijk een turfput was, heeft men achterhaald aan de hand van een charter van hertog Jan I van Brabant uit 1248, dat de inkomsten uit de turfwinning vermeldt.
En daarmee zijn we meteen aanbeland bij het rijke historische verleden van Zoutleeuw.
Van de 12de tot de 15de–16de eeuw was Zoutleeuw een belangrijke handelsstad, gekend om zijn lakenindustrie en gelegen op de toen zeer belangrijke zoutroute.
De oorlogen tussen Frankrijk en Engeland en de godsdienstvetes tussen katholieken en protestanten lagen mee aan de basis van het verval van het stadje.
Maar de rijkdom van weleer zie je nog schitterend weerspiegeld in het stadscentrum, met zijn indrukwekkend stadhuis, zijn vleeshuis, zijn lakenhuis en vooral ook zijn romaans-gotische Sint-Leonarduskerk.


Gelukkig bleef die prachtige kerk gespaard van de beeldenstorm.
De kerkschatten die er nog te zien zijn getuigen van de enorme welvaart van weleer. De kerk wordt niet voor niets het reliekschrijn van Brabant genoemd.

Zoek je een dagtrip om duimen en vingers van af te likken: ga naar Zoutleeuw.
Wandel door het rustgevende Vinne en verwonder je over het goed bewaard historisch centrum van dit gezellige Vlaams-Brabants stadje.

4 opmerkingen:

 1. Onze vrienden in Zoutleeuw zullen u dankbaar zijn voor alle lof. Dat het er mooi is, zowel in "het vinne" als in Zoutleeuw hebben we zelf al meerdere keren ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben gisteren dikwijls gezegd: waar zouden André en Thérésette hier ergens wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben van plan er dinsdag heen te gaan, moet er 133 km voor rijden....
  https://cirkel-der-natuur.skynetblogs.be

  Het ziet er zo mooi uit daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is ook inderdaad heel mooi.
  Ik hoop dat het weer meevalt.
  Vergeet ook niet de kerk te bezoeken!

  BeantwoordenVerwijderen