zaterdag 11 juli 2009

Oost west, thuis gezondst

We hadden voor deze zomer een reis naar China gepland. Eigenlijk was het een eclipsreis. We zouden samen met een groep amateur-astronomen van het Europlanetarium in Genk, de zonsverduistering in China gaan bekijken. De langste ecilps van de 21ste eeuw op 22 juli: 6 minuten en 39 seconden in de totaliteitszone. Een zee van tijd om zo ’n fenomenaal natuurverschijnsel te bewonderen.
En dan China zelf, dat nog steeds mysterieuze land.


Maar door omstandigheden hebben we deze reis moeten schrappen.
We blijven nu dichter bij huis.
We gaan fietsen in het Brugse ommeland en langs de Gentse Leie.
Anders, veel dichter bij huis en… ook mooi.
En waarschijnlijk ook veel gezonder.

Volgens een onderzoek dat binnenkort (4 augustus) in de Annals of Internal Medicine gepubliceerd zal worden, maar waarvan al een preview is vrijgegeven, is een vakantie dicht bij huis verstandiger dan ver weg reizen.
Divay Chandra en zijn collega’s van de Harvard School of Public Health in Boston (VS) concluderen uit hun overzichtsonderzoek dat mensen die verre reizen maken drie keer meer kans hebben op de vorming van een bloedprop in de aderen.
Dikwijls worden vooral lange vliegreizen met de vinger gewezen. Maar volgens het onderzoek dat uitgevoerd werd aan de hand van gegevens van meer dan 4000 trombosepatiënten, maak het allemaal niets uit. Of je met een vliegtuig reist, per auto of per bus: per periode van twee uur dat je reist, verhoogt het risico op trombose met bijna 20% !

Gezien de voortdurende toename van het aantal lange afstandsvluchten, maar ook tijdens lange reizen met andere verplaatsingsmiddelen, moet er volgens de Amerikanen werk gemaakt worden van preventie. Door b.v. bewegingsoefeningen tijdens lange vliegtuigreizen, regelmatige rust- en bewegingspauzes tijdens auto(bus)reizen, veel water drinken enz.


Of…in Vlaanderen gaan fietsen in plaats van in China naar een verdwijnende zon te gaan kijken.
Maar daar had ik toch een paar rondjes joggen in de jumbojet voor over gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten